Džoš Gordon (@AFP)
Džoš Gordon (@AFP)

Droga, alkohol, doping, kazne: Povratak Fleša Gordona, lošeg momka NFL-a

Vreme čitanja: 6min | čet. 07.10.21. | 07:59

Najkontroverzniji igrač američkog fudbala u nastavku sezone nosiće dres Kanzas Siti Čifsa. Karijera koja je mogla da ide zvezdanima stazama uništena je porocima, ali koliko god je išao sam protiv sebe, najbolji timovi ne odustaju od njega. Razlog je neverovatan talenat

Za mnogo sportiste kaže se da su imali mnogo uspona i padova, ali karijera Džoša "Fleša" Gordona protkana je kontroverzama, porocima, drogom, alkoholom, lekovima, zbog kojih je za devet godina više vremena provodio po rehabilitacionom centrima nego na terenu. Koliko god bio "izgubljeni“ slučaj, timovi ne odustaju od njega. Razlog – zato što talenat ovog sada već veterana (30 godina) na poziciji risivera odavno nije viđen u NFL-u. Pre nekoliko godina su ga Nju Ingland Petriotsi "pokupili“ posle odlaska iz Klivlend Braunsa.

Naravno, i to je bilo kratkog daha. Vratio se porocima. Igrao je i za Sijetl Sihokse. Prošlu sezonu je celu propustio, lečio se od bolesti zavisnosti. Kada se mislilo da je završio s profesionalnim fudbalom, prošle nedelje potpisali su ga Kanzas Siti Čifsi. Trener Endi Rid je neko ko voli da drži stvari pod kontrolom, da drži gvozdenu disciplinu u timu, ali i on nije odoleo da ne pruži novu šansu popularnom Flešu.

Izabrane vesti

 Petak, 02.20: (2,40) Sijetl Sihoks (13,0) Los Anđeles Rems (1,70)

Gordon je kao mačka, ima devet života. Iako mnogi smatraju da je pitanje nedelje kada će se opet vratiti porocima, Čifsi, jedni od favorita za Superboul, doveli su veterana. Pojačaće već ionako jak hvatački korpus koji čine Tajrik Hil, Mikol Hardmen i tajt end Trevis Kelsi.

Iako je imao tek nedelju dana rada sa novim saigračima, Gordon je odmah aktiviran kao 53. igrač Kanzasa i premijeru u novoj franšizi imaće u ponedeljak (02.25) kada na Erouhed stiže Bafalo Bils u reprizi prošlosezonskog finala Američke fudbalske konferencije (AFC).

Već na prvim treninzima sa novim timom impresionirao je saigrače i trenera Endija Rida.

"Izgleda u prilično dobroj formi. Ima manje masti od mene“, našalio se trener Čifsa, osvajača Superboula 2020. godine.

I kvoterbek Patrik Mahoms je zadovoljan njegovom pojavom.

"On je visok risiver. Čak iako je pokriven, on nije pokriven. Možete mu baciti loptu gde hoćete, uhvatiće je“, istakao je Mahoms.

Mnogi u NFL-u smatraju da je Gordonu ovo definitivno poslednja šansa i da je došao u tim gde bi mogao opet da potvrdi da je, kada je zdrav i mentalno čist, jedan od najboljih hvatača lige.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Već u školskim danima krenuo je stranputicom. Na Univerzitetu Bejlor krenuo je život na ivici žileta. U oktobru 2010. godine saigrač Vili Džeferson i on uhapšeni su u jednom lancu restorana brze hrane. Policija je tokom pretresa pronašla marihuanu u Džefersonovom automobilu. On je izbačen iz tima, a Gordon je samo suspendovan.

Umesto škole to mu je samo bila osnova za dalje skandale. U julu 2011. godine, Gordon je suspendovan jer je pao na testu za drogu. Iako problemtične prošlosti, momak rođen u Hjustonu draftovan je naredne godine veoma visoko, u drugoj rundi drafta. Bio je projektovan i za prvu rundu, ali malo ko je želeo da rizikuje sa igračem sporne prošlosti. Klivlend Braunsi su ga izabrali na draftu. Iste godine potpisao je četvorogodišni ugovor vredan 5.300.000 dolara. U prvoj sezoni u NFL potvrdio je raskošni talenat. Bio je jedan oa najboljih ofanzivnih rukija. Postigao je pet tačdauna za 805 jardi. Bila je to polazna osnova za sezonu iz snove naredne.

Međutim, već na startu šampionata 2013. godine, Gordon je suspendovan na prve dve utakmice od strane lige zbog kršenja politike lige i zloupotrebe supstanci. Tu sezonu je odigrao fantastično. Prebacio je 1.641 jardi za samo 14 mečeva. Bio je izabran u Ol Pro lige zajedno sa legendom na poziciji risivera Kelvinom "Megatronom“ Džonsonom iz Detroit Lajonsa, početkom ove godine uvrštvenog u Kuću slavnih.

Ta sezone, druga u NFL-u, bila mu je najbolja u karijeri. Već naredne NFL ga je suspenodvao na godinu dana zbog kršena poltike lige o zlopupotrebama supstanci. Kazna mu je preinačena na 10 mečeva pauze. Završio je samo sa 24 hvatanja za 303 jarde. I u sledećem šampionatu dobio je jednogodišnju suspenziju. U januaru 2016. godine prijavio se za povatak, ali je opet pao na testu za drogu.

U septembru 2016. godine, Gordon je napustio Braunse da bi otišao u bolnicu na odvikavanje od opijata.

"Posle dugo razmišljanja odlučio sam da moram da napustim Branse i da stopiram karijeru da bih mogao da se lečim. Ovo je prava odluka za mene koja će mi omugućiti potpunu kontrolu nad životom i nastavak puta i postizanje punog kapaciteta kao osobe. Cenim podršku NFL-a, Braunsa, saigrača, mog agenta i zajednice kroz ovaj izuzetno izazovni proces“, saopštio je Gordon.

U martu 2017. godine prijavio se opet za povratak u ligu, ali je odbijen 11. maja. Tek u finišu lige dobio je šansu, a protiv Grin Bej Pekersa je postigao prvi tačdaun posle četiri godine. Nije poricao poroke. U velikom intervju za američki magazin GQ govorio je otvoreno kako se spremao za utakmice.

"Mnogi igrači su 'duvali' pred utakmicu, ali ne govorimo o tome. Ja sam imao rituale. Uglavnom bismo boravili u hotelu noć pred meč i onda bi igračima bilo dozvoljeno da odu do svojih kuća, uzmu šta im je potrebno i potom dođu na utakmicu. Izlazio sam iz hotela rano ujutru, odlazio kući, doručkovao i potom sprovodio svoje male rituale“, ispričao je Džoš Gordon i dodao:

"Bilo je tu trave, malo alkohola i onda na utakmicu. I potom sam odlazio na žurke bukvalno posle svake utakmice, poraz ili pobeda, nebitno. Posle svake. Ako sam imao doping test tokom nedelje ili dan pred utakmicu, znao sam da imam nekoliko dana fore da se uradim i potom očistim svoj sistem. Čak i pošto su počeli redovno da me testiraju, kad sam 'pao' za vožnju u alkoholisanom stanju 2014. godine, uzimao bih najveći mogući ’štek’ pred odlazak na utakmicu“.

Gordon u dresu Nju Ingland Petriotsa (@AFP)Gordon u dresu Nju Ingland Petriotsa (@AFP)

Nastavio je svoju ispovest.

"Sređivao sam se pred svaku utakmicu. Voleo sam Grand Marnier (likera od narandže). Mogao sam bez problema da popijem mnogo toga. Ako nije bilo toga, mogao je da prođe bilo kakav viski ili tako nešto. Popio bih recimo celu čašu ili nekoliko 'šotova' kako bih se zagrejao, da bih 'upalio motor'. Tako sam odlazio na svaku utakmicu", ispričao je bez dlake na jeziku Gordon.

Naredne sezone konačno je bio "čist". Odigrao je prvi meč sezone protiv Pitsburga (21:21), ali su ga Braunsi otpustili pod obrazloženjem da je izgubio poverenje tima. Sredinom septembra Klivlend ga je trejdovao u Nju Ingland Petriotse. Tokom duge karijere umeo je Bil Beličik da smiri problematične momke. Gordon je, ipak, neka druga dimenzija.

Ostao je upamćen te sezone da je uhvatio 500. tačdaun pas Toma Brejdija. Imao je te šampionske sezone Petriotsa nekoliko odličnih utakmica. Protiv Čikaga je prvi put prebacio 100 jardi. Krajem godine, pred plej-of novi šok – Gordon je saopštio da je odlučio da se povuče iz fudbala i da je fokusiran na mentalno zdravlje. Naravno, opet se vratio porocima drogi i alkoholu. NFL ga je suspendovao na neograničeni rok. Bez Gordona, Petriotsi su osvojili šesti šampionski prsten posle pobede u Superboulu nad Los Anđeles Remsima sa 13:3. Iako nije igrao zbog suspenzije u plej-ofu, kasnije je, ipak, dobio prsten zbog ranijih doprinosa timu.

Nju Ingland ga je vratio naredne sezone. Dobio je dozvolu opet da igra. U prvom meču novog šampionata, Petriotsi su razbli Pitsburg Stilerse na stadonu Džilet sa 33:3, a Gordon je imao tačdaun na tom meču. Činili se da je konačno "čist" i zdrav, ali se brzo povredio. Nju Ingland ga je stavio na listu povređenih igrača, a 31. oktobra ga je otpustio.

Odmah ga je uzeo Sijetl za koji je odigrao samo jedan meč protiv Karoline Pantersa. Sredinom decembra 2019. godine NFL ga je opet suspendovao zbog dopinga, odnosno zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Bila je to njegova peta suspenzija zbog kršenja politike lige.

Prošle sezone je bio pod ugovorom sa Sijetlom, trebalo je da se vrati u finišu sezone, ali opet je, pogađate, pao na testu za drogu i dobio novu suspenziju. Sihoksi su ga 4. marta ove godine otpustili. Zimus je igrao Zapers ligu, daleko niži nivou od NFL-a.

Pošto je 28. septembra ove godine dobio dozvolu da nastavi karijeru, Kanzas Siti je bio najbrži i potpisao ga je 5. oktobra, pa će u petom vikendu imati vatreno krštenje na Erouhedu.

Šta mislite – da li će da bude "čist" do kraja sezone?



tagovi

Kanzas Siti ČifsNFL ligaNFLDžoš Gordon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara